Tanzania este in mod cert cea mai uluitoare tara a continentului negru.
Nicaieri nu mai gasesti o varietate atat de mare de peisaje, istorie,
oameni si viata salbatica concentrate pe teritoriul unui singur stat.Daca
ar fi sa ne gandim doar la privelistile sale, de la varfurile inalte
acoperite de zapezi ale Muntelui Kilimanjaro pana la plajele albe si
recifele de corali din Zanzibar, de la campiile nesfarsite din Parcul
National Serengeti pana la rocile ascutite de pe Rift Valey, de la raiul
animalor salbatice din Craterul Ngorongoro pana la sanctuarul pasarilor
din Lake Manyara, toate acestea sunt minunate opere de arta ale naturii
si am putea spune ca te fac sa te indragostesti de Africa de la prima
vedere.
Zanzibar are un climat tropical. Fiind aproape de Ecuator, fluctuatia temperaturilor in decursul unui an este mica. Destinatia este ideala pentru vacanta in cea mai mare parte a anului.
Zanzibar are 2 sezoane ploioase: aprilie-mai, respective noiembrie-mijlocul lunii decembrie. Fiind considerat low season, aceste luni sunt cele mai ieftine din p de vedere al unui sejur.Intre iulie-octombrie este considerat high season, fiind uscat si cald, tarifele fiind cele mai mari
Perioada optima de calatorie ar fi intre mijlocul lunii decembrie si martie, cand e uscat, mai racoare, cu ploi trecatoare. Martie este cea mai buna luna pentru scufundari de exemplu.
Clima Tanzaniei este variată, de la tropical umedă în zona de sud est și a coastei, până la temperat-continentală în regiunile mai înalte din centru. Tanzania are un climat tropical cu două anotimpuri: sezonul uscat și sezonul ploios. Perioada recomandată pentru a vizita Tanzania este iunie - septembrie sau ianuarie - februarie.
extrasezon: martie - mai - vremea este capricioasă. Ploile și vântul pot strica dispoziția sau planurile - multe excursii de o zi se pot anula. Tarifele pentru zboruri și cazări sunt cele mai mici din an.
sezon mediu: octombrie - decembrie - tarifele pentru zboruri, cazari și mese sunt moderate. Puteți beneficia de o vreme prietenoasă, puțin capricioasă
sezon de vârf: ianuarie - februarie și iunie - septembrie - vremea este cea mai însorita și calduroasă din an.Toate serviciile turistice sunt disponibile, însă tarifele sunt cele mai ridicate din an.
Pentru cetatenii romani care calatoresc in scop
turistic in Tanzania si Zanzibar pentru o perioada mai
mica de 90 de zile viza se obtine la sosirea pe aeroport
pe baza pasaportului valabil minim 6 luni de la data
intoarcerii in tara.
Numai
daca veniti dintr-o tara cu risc de febra galbena, va fi
nevoie de un
certificat medical care sa ateste ca ati efectuat vaccinul impotriva febrei galbene. Daca ajungeti in Zanzibar direct din Europa, nu vi se cere un astfel de certificat.
Se calatoreste doar cu pasaport simplu standard, valabil min. 6 luni.
Totodată, pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
-să deţină un paşaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară;
-paşaportul să conţină minim o filă liberă;
-să prezinte dovada cazării;
-să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.) ;
-bilet de întoarcere.
Ce sa nu ratati in Zanzibar:
Jozani Forest Tour(cca 3 ore): Padurea Jozani, din interiorul insulei, ofera ocazia de a vedea maimutele red colobus. Colonia de maimute din specia Red Colobus este o specie endemica ce se gaseste predominant in padurea Jozani, localizata in zona central-estica a Zanzibarului. Maimutele sunt lasate in libertate si sunt foarte fotogenice
Prison Island, la care se ajunge dupa un drum de 30 de minute cu barca, e adapostul testoaselor uriase - unele dintre ele, batrane de peste o suta de ani!
Spice tour: Fa-ti timp pentru o vizita la o ferma de mirodenii, de unde te poti aproviziona cu vanilie, ylang-ylang, cuisoare si scortisoara ! De altfel, Zanzibarul e printre primele tari exportatoare de condimente, pe plan mondial.
Iubitorii de snorkeling trebuie sa incerce neaparat Blue Safari cu o barca traditionala de lemn ( dhow) , iar cei care ajung aici in cautarea relaxarii se vor bucura de plajele minunate si clima perfecta.
Dolphin Tour: Turul începe după micul dejun, când sunteți preluați de la hotel și transferați în satul de pescari Kizimkazi. Dupa un scurt breafing, veți urca în “dhows” și veți pleca în căutarea Delfinilor (șanse de 85%). Speciile întâlnite frecvent în Golful Menai sunt delfinii Spinner și Bottlenose. Veți putea înota cu delfinii atâta timp cât stau aproape de barcă. În timpul turului, va veti opri si pentru snorkeling , in locatii selectate. Pe drumul spre hotelul dvs., veți avea ocazia să vizitați locul unei moschei din secolul al XII-lea, cea mai vechea dovada a islamului din Africa de Est.
Historical Stone Town Tour ( cca 3 ore) Stone Town sau Mji Mkongwe, care inseamna „orasul vechi” in swahili, reprezinta partea antica a orasului Zanzibar (Unguja Mjini) si este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Orasul istoric impresioneaza prin arhitectura sa Swahili, cu elemente din stilurile arabe, indiene, europene si africane – culturi ce si-au lasat amprenta pe insula de-a lungul timpului. Moschei, biserici, temple hindu, piete africane, cladiri coloniale, palatul Beit-El-Ajaib (Casa Minunilor), strazi inguste si case cu usi mari de lemn ornamentate si sculptate – toate acestea contureaza caracterul multicultural specific Zanzibarului.
Mnemba Atoll Snorkeling Trip (1 zi): descopera lumea subacvatica - snorkelling/diving, plaja, pranz de peste si fructe de mare. Mnemba Atoll este o arie marina protejata localizata la nord-est de Zanzibar. Se pleaca din Nungwi cu un velier privat.
Ce sa nu ratati in Tanzania:
Lacul Victoria - Numit și Victoria Nyanza, Lacul Victoria este cel mai mare de pe continentul african, fiind situat pe teritoriile a trei state: Tanzania, Uganda și Kenya. Zona de țărm este acoperită de vegetație specifică savanei, iar malurile lacului constituie locuri ideale pentru amatorii de pescuit. Lacul este un paradis pentru iubitorii de păsări, găzduind aproape 430 de specii, printre care stârci, berze, egrete, cormorani, ibiși, pescăruși, păsări-rinocer, dar și păsări de pradă, inclusiv cea mai mare densitate de vulturi pescari din lume. În interiorul lacului se află Insula Rubondo.
Parcul Național Tarangire - În Parcul Național Tarangire soarele puternic absoarbe umiditatea locului, pârjolind pământul și făcându-l de un roșu aprins. Peisajul sterp este îmblânzit de prezența baobabilor. Un număr mare de turme de elefanți sapă în albia râului dupa izvoarele subterane, în timp ce erbivorele migratoare - antilope kongoni, gnu, impala, eland, gazele Thompson, zebre și bivoli - se înghesuie în lagunele din ce în ce mai mici. Aici este cea mai mare concentrație de viață sălbatică din afara ecosistemului Serengeti și unul dintre puținele locuri din Tanzania unde aveți șansa de a vedea antilopa oryx și gerenuk, denumită și gazela girafă.
Lacul Natron - Amplasat între dealuri vulcanice și cratere adânci, Lacul Natron are unele dintre cele mai uimitoare peisaje care pot fi văzute în Tanzania. Acest ecosistem se află la nord-est de craterul Ngorongoro și face parte din Valea Marelui Rift African. Lacul este alimentat de Raul Ewaso Ng'iro, dar și de izvoarele minerale fierbinți din zonă, temperatura lacului putând ajunge chiar și la 50 de grade Celsius. Apa lacului Natron este un mediu extrem de ostil, cu un grad ridicat de alcalinitate (ph 9-10,5). Cum puține animale de pradă pot supraviețui pe malul lacului, Natron este un teren propice pentru dezvoltarea celei mai mari comunități de flamingo din estul Africii.
Țestoasele Gigant Aldabra - sunt atracția principală pe Prison Island și au fost aduse la sfârșitul secolului trecut din Seychelles. Carapacea are o culoare maronie închisă, în forma de dom și are membre foarte groase pentru a-i susține greutatea. Gâtul este foarte lung, chiar în comparație cu dimensiunile reptilei și o ajută să se hrănească cu vegetație aflată la o înălțime de până la un metru.
Masivul Kilimanjaro - este un masiv vulcanic situat în nord-estul Tanzaniei care, cu o înălțime de 5.895 m, este nu numai cel mai înalt punct din Africa, dar și unul dintre cei mai mari vulcani din lume. Având cele trei vârfuri principale - Uhuru, Mawenzi si Shira - acoperite de zăpadă.
Rezervația Selous - Selous Game Reserve este una dintre cele mai mari rezervații din lume și se află în sudul Tanzaniei, acoperind 5% din suprafața țării și fiind formata din două arii de conservare: Mikumi la nord și Kilombero în vest. Selous a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO în 1982, datorită diversității speciilor și a naturii netulburate. Imensul sanctuar adăpostește un număr mare de elefanți, rinoceri negri, cimpanzei, girafe, hipopotami și crocodili. Parcul acoperă o suprafață de 50.000 kmp.