REGLEMENTARI SI MASURI DE SECURITATE ALE U.E IN AEROPORTURI
Pentru a proteja pasagerii de noul pericol al explozibililor lichizi, UE a adoptat incepand cu 06 noiembrie 2006 noi masuri de securitate care restrictioneaza cantitatea de lichide admise si trecute prin check-in, pentru toate aeroporturile din UE, Norvegia, Islanda si Elvetia.
Aceste reguli se aplica pentru toti pasagerii ce calatoresc in spatiul UE, indiferent de destinatie.
La punctele de check-in Dvs. si bagajul de mana trebuie sa va supuneti controlului pentru lichide si alte obiecte / substante interzise.
Aceste reglementari nu limiteaza insa cantitatea de lichide pe care o puteti achiziona de la magazinele situate dupa punctele de check-in si frontiera sau de la bordul aeronavelor companiilor aeriene din UE.
In timpul impachetarii:
Este permis sa transportati doar lichide in cantitati mici in bagajul Dvs. de mana. Lichidele trebuie transportate in recipiente individuale de maxim 100 ml fiecare. Recipientele trebuie transportate intr-o punga de plastic transparenta cu inchidere ermetica si capacitate de maxim 1 l pentru fiecare pasager.
Categoria lichide include :
• apa sau alte bauturi, supe, siropuri
• creme,lotiuni si uleiuri
• parfumuri
• spray-uri
• geluri,inclusiv gel pentru par sau de dus
• recipiente sub presiune, inclusiv spuma de ras, alte spume sideodorante
• paste, inclusiv pasta de dinti
• mixturi solid-lichide
• mascara
• orice alte substante cu consistenta asemanatoare
La aeroport:
Pentru a facilita aparatelor de scanare detectarea lichidelor trebuie sa:
• prezentati toate lichidele ce urmeaza a fi trecute prin scanner la punctele de securitate pentru examinare
• va dezbracati de jacheta/palton si/sau haina. Hainele vor fi scanate separat si concomitent cu scanarea Dvs. personala.
• scoateti din bagajul de mana, laptop-ul sau orice dispozitv electric. Acestea vor fi scanate separat si concomitent cu scanare Dvs.
Inca puteti:
• impacheta lichide in bagaj de cala - noile reguli se aplica doar pentru bagajul de mana
• transporta in bagajul de mana medicamente pentru uz personal sau diete, inclusiv hrana pentru bebelusi, pentru uz in timpul calatoriei. Este posibil sa vi se ceara confirmarea necesitatii acestor substante (de ex: in cazul medicamentelor).
• sa cumparati lichide ca bauturi sau parfumuri de la magazine situate dupa punctele de check-in si frontiera sau la bordul aeronavelor companiilor aeriene din UE.
Daca aceste produse se afla in tiple sau pungi sigilate nu le deschideti/desigilati inainte de scanarea Dvs. altfel pot fi confiscate la check-in.
Daca aveti cursa cu transfer catre alta destinatie UE nu desigilati produsele inainte de scanarea de la ultimul aeroport de transfer.
Toate aceste lichide sunt aditionale pe langa cele in punga transparenta cu inchidere ermetica mentionate mai sus.
Este interzis sa transportati in cabina urmatoarele categorii de bunuri:
- arme de foc, clasice sau artizanale, intregi sau demontate, in stare de functionare sau nu, precum si parti componente ale acestora;
- dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) si componente ale acestora;
- substante sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, intregi sau componente ale acestora;
- substante toxice de lupta, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substante chimice de uz gospodaresc etc;
- arme albe (boxuri, sabii, pumnale, bate etc);
- orice obiect de uz gospodaresc ce poate fi folosit in actiuni de interventie ilicita impotriva aviatiei civile prin taiere, impungere, lovire (cutite, topoare, satare, coase, secere, scule profesionale, foarfeci, andrele, lame de ras, statuete etc.).
- jucarii sau imitatii de arme de foc;
- alte obiecte periculoase (cartuse de sifon, butelii de oxigen, lampi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otravuri, alcool in concentratie de peste 70%, baterii auto etc);
- orice alt obiect care da motive intemeiate de suspiciune.
Este interzis sa transportati in bagajul de cala urmatoarele categorii de bunuri:
- dispozitive detonatoare artizanale, produse pirotehnice, dispozitive explozive (de uz militar) si componente ale acestora;
- substante sau dispozitive incendiare, clasice sau artizanale, intregi sau componente ale acestora;
- substante toxice de lupta, incapacitante, neuroparalitice, radioactive, acizi, inflamabile, corozive, substante chimice de uz gospodaresc etc;
- alte obiecte periculoase (cartuse de sifon, butelii de oxigen, lampi subacvatice, vopsea, diluant de vopsea, otravuri, alcool in concentratie de peste 70%, baterii auto etc).
Va rugam sa aveti amabilitatea de a colabora cu agentii de securitate din aeroport si angajatii companiei aeriene.